Semlor


 
 
Ingredienser:
Bullarna:
75 g

smör
2,5 dl

mjölk
25 g

jäst
1,5 krm

salt
0,5 dl

socker
0,75 l

vetemjöl
1 tsk

kardemumma, malen
1 dl

ägg till pensling
Fyllning:
300 g

mandelmassa
1 dl

mjölk
3 dl

vispgrädde


florsocker
 
 
  
  
  
  
 
Ger ca 16 - 20 bullar beroende på hur stora du gör dem
  
Tillagningstid:Ca 50 min eller mer

  
  
Tillagning:

1. Smält smöret i en kastrull, häll i 2.5 dl mjölk och värm till fingervarmt (37 grader).

2. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet.

3. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 40 minuter.

4. Ta upp degen på ett bakbord. Baka ut 1 bulle per person genom att rulla degen mot bakbordet i din kupade hand.

5. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna på galler under duk.

7. Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med 1 dl mjölk till en ganska lös smet.

8. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna

Gillar man inte mandelmassa, rekommenderar jag att ta hasselnötsmassa istället.
Receptet kommer från Tasteline

Kommentarer
Postat av: Cindy

Tänkte faktiskt fira fettis dagen bara för att, inte så stort fan av de där små bruna bullarna .... men ska det va så ska det va =) men tar o köper färdiga lat som jag är.... kram

2008-01-31 @ 18:37:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0