Piroger

Jag har länge tänkt göra piroger. Nu hittade jag ett recept, som jag ska prova nån dag.

Tid: 2 ½ timme

Muffins 10 portioner

Du behöver:

Pirogdeg med fullkorn:

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 tsk socker
  • 2 tsk salt
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 7 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 2 satser pirogfyllningar (se nedan) 

Pensling:

Pirogfyllning  (Tid: ca 15 min):

  • 250 g köttfärs (blandfärs, nötfärs eller fläskfärs)
  • 1 gul lök gul lök
  • 1 morot
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • 1 tsk salt
  • 1 krm pepparmix eller grovmalen svartpeppar

Gör så här:

Pirogdeg

Smula ner jästen i en degbunke. Smält smör/margarin i en kastrull på spisen. Tillsätt mjölk, rör om och värm till 37 grader. Häll lite över jästen och rör tills den är upplöst. Tillsätt sedan resten.

Tillsätt salt och socker och rör om.

Tillsätt grahamsmjöl och det mesta utav mjölet. Kör med elvisp med degkrokar tills det blivit en deg. Tillsätt det sista mjölet och kör till en jämn deg.

Låt jäsa 40 minuter under bakhandduk.

Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor. Hur stora/små man vill göra är upp till dig. Själv gjorde jag 5 st större ca 20 cm i diameter och 10 st lite mindre ca 15 cm i diameter.

Lägg på fyllning (se recept nedan) på ena halvan av den runda plattan och lämna även ett par centimeter i kanten. Vik ihop och tryck ihop i kanten med en gaffel. Lägg upp pirogerna på bakplåtsklädda plåtar.

Låt jäsa ca 20 minuter.

Pensa med uppvispat ägg.

Grädda pirogerna i nedre delen av ugnen i 225 grader i 14-16 minuter, när de har fin gyllenbrun färg är de klara.


Pirogfyllning

Hacka löken och riv moroten grovt. Hetta upp en stekpanna med olivolja.

Fräs köttfärsen och finfördela den med stekspaden. Tillsätt lök och morot och låt steka några minuter.

Tillsätt tomatpuré och chilisås.

Strö över salt och peppar och rör om ordentligt. Låt steka några minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer salt, peppar, tomatpuré.



Recepten.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0